Finn faglitteratur
Databaser, oppslagsverk, tidsskrifter og bøker innen medisin, odontologi og helsefag
Hovedinnhold
Bruksøkefeltet overtil å søkei Oria, biblioteketssøkedatabase.
I Oriafinner dubøker, tidsskrifter, oppslagsverk, musikk, filmer, m.m. Du kan åpne fullteksten til elektroniske artikler og bøkerog finne oppstillingskoden fortrykte bøker.
Fagdatabaser og oppslagsverk
Startpå Universitetsbibliotekets sidefor å få tilgang til alt materiale som biblioteketabonnerer på. Klikk på "Finn databaser" under Oria-søkefeltet for å finnerelevante databaser.
վپdatabaserDzoppslagsverkinnenfor medisin, odontologi og helsefag:
:Er en av de viktigste databasenefor å finne artikler innen medisin og helsefag. Databasen er tilgengelig via ulike tilbydere: PubMed eller Medline via Ovid.
:Referanser til forskningsartikler innen medisinske fag, med spesielt god dekning innen farmasi.
:Flerfaglig artikkeldatabasesom er nyttig for søk utover rent kliniske problemstillinger. Web of Science inneholderreferanselistenetil alle artikler. Du kan derfor også søke på hvem som har sitert en gitt artikkel.
:Norsk elektronisk legehåndbok er et medisinsk oppslagsverk for leger og annet helsepersonell. NEL oppdateres fortløpende og kvalitetssikres avfagpersoner fra primærhelsetjenesten, sykehusene og universitetene. Tilgang bare for ˷ͧƻ.
:Kunnskapsbasert oppslagsverk for kliniske spørsmål, vesentlig om diagnose og behandling. For leger i primær- og spesialisthelsetjeneste. Oppdatereskontinuerlig og inneholder informasjon for pasienter.
:Gir kunnskapsbasert beslutningsstøtte til diagnose, prognose, behandling og forebygging. Kombinerer ”evidence” med vurderte retningslinjer og ekspertuttalelser. Inneholder informasjon for pasienter.
岹ٲDZٱԲԱfor fleredatabaser og oppslagsverk.
Tidsskrifter og bøker
kan du også søke ettertidsskrifterfor å se om Universitetsbiblioteket abonnerer på dem, enten trykt eller online.
En stadig større del avUniversitetsbiblioteketsboktilbud består av -ø. Du har tilgang til over 400 000 -ø via Universitetsbiblioteket.
Les mer om å bruke -ø
Trykte bøker står oppstilt etter emne i biblioteket. I Oria kan du finne oppstillingskoden for disse. Bruk "lokaliser" knappen for å finne bokens plassering i biblioteket.
Savner du tidsskrifter eller bøker ved Bibliotek for medisin, kan du sende oss et .
Tips til litteratursøk
Søk i Oria:
ܰAvansert søkkan du ogsåvelge å søke i "Norske fagbibliotek". Det betyr at du finner materialesom finnes ved de fleste fag- og forskningsbibliotek i Norge. Oria lenker også til en mengde materiale fra åpne kilder.
Huk av "Inkluder materiale ditt bibliotek ikke har tilgang til"når et søk er gjennomført for å se materialet Universitetetsbiblioteket ikke har tilgang til, mensom kan bestilles.
Flere søketips og informasjon om bestilling ogreservere av bøker og artikler finner du påOria hjelpesiden. Se også hjelpesidenhvor skal jeg søke.
Søk i fagdatabaser:
Det er vanlig å søke i fagdatabaserved å skriverelevante søkeord direkte inn i ett søkefelt for å så få en treffliste over artikler som inneholder søkeordene. Den måten å søke på kalles for fritekstsøk, som kan leveregode resultater om den brukes på en strukturert måte.
Brukflere synonymer i fritekstsøketfor å få treff på flest mulig relevante artikler. Det er ofte ryddigst å søke på hvert begrep for seg og så kombinere søkene i søkehistorikken med operatorene AND og OR (bruk OR for å kombineresynonymer).
Mange databaser benytter seg av et emneordsystem i tillegg til fritekstsøk, som f.eks. PubMed/MEDLINE, SveMed+, EMBASE ogCINAHL. Det betyr at alle artikler i databasen er tagget med emneord som beskriver artikkelens tematikk.
PubMed/MEDLINE brukerMedical Subject Headings (MeSH) som emneord, som kan søkes oppitilNational Center for Biotechnology Information (NCBI). Databasen har to forskjellige grensesnitt.Søket i PubMed er et fritekstsøk som automatisk inkluderer emneord i søket, noe som gir søkeresultater veldig raskt. I MEDLINE er det mulig å velgebestemte emneord i forkant av søket, eller å søke barepå fritekst. Dette gir en veldig ryddig søkehistorikk for å bygge opp et strukturert søk.
Det anbefales å søke på emneord ogsupplere med fritekst for å dekke tematikken en er interessert i best mulig.
Når du søker i databaser/søkemotorer, er det hensiktsmessig å bruke databasens/ søkemotorens egne hjelpesider om hvordan du søker i hver av dem.
Hvordan du går frem for å bygge et strukturert søk i en fagdatabase kan du lese om ibibliotekets onlinekurs(Mitt ˷ͧƻ).
På nettsideneDzfinner du også mer om søketeknikker.
Tilgang til fulltekst
Finn fulltekst via fagdatabaser og Oria:
PubMed og andre databaser må åpnes frafor å få tilgang til fulltekstartikler. Da finner du UBB-knappen ved siden av referansen. UBB-knappen lenker til fullteksten via Oria og gir mulighet for å bestille.
I artikkelreferansen i Oria finner du lenker til fulltekst i avsnittet "Les online".
Mangler det fullteksttilgang, kan du logge deg på Oria og bestille artikkelen.Fordetaljert informasjon, sehjelpesidene omåDzԲDzsøk i Oria.
Grunnet opphavsrett må artikkelkopier som regel leveres som papirkopi. For å bestille artikler eller bøker må du være registrert som bibliotekbruker eller ansatt/student ved ˷ͧƻ.
Tilgang hjemmefra:
Jobber du hjemmefra, kan du benytte deg avVPNfor å få tilgang til ˷ͧƻs nettverk.
Ansatte ved Helse Bergen må kontakte sin IT avdeling for å sette opp hjemmekontorløsning.